2010. május 20., csütörtök

ÜVEGCIPŐ

Este színházban voltunk. Sikerült elcsípni az Üvegcipő c. Molnár Ferenc darab utolsó előadását az Örkény Szinházban. 2005. óta van műsoron és nem tudom miért vették le, mert nagyon-nagy siker volt. Csodálatos előadás volt. A három főszereplő sziporkázott, főleg Hámori Gabriella, aki a cselédlányt, Irmát játszotta. Gálffy László és Für Anikó is nagyon jó volt. Érdekes, hogy ez a huszas években, a Józsefvárosban játszódó egyszerű kis Hamupipőkés történet mennyire érdekes, nevettető tud lenni ma is.

"Boldogságom hímpora, Lenge szellő lengedez, Fájdalmamnak angyala, Könnyeimnek zápora." Írta Szabó Irma
(Ezt legalább négyszer elmondja a három felvonás alatt)

Mácsai Pál kicsit átrendezte az eredetit, és kisgyerek helyett egy fehéregérre irta át a szerepet.
Szegény, egész darab alatt ki-be vándorolt egy befőttes üvegbe, kiváncsi vagyok hányadik egér már az öt év alatt.
Egyébként Mácsai ugrott be a múlt héten meghalt Végvári Tamás helyett a szerepébe.

Mi már láttuk ezt a darabot a 60-as években a Petőfi Szinházban. Domján Editnek és Agárdy Gábornak volt ez egy nagyon emlékezetes alakitása.

Hogy van aki nem emlékszik a Petőfi Szinházra? Igen, volt ilyen. A Thália Szinház előde, és az Ifjusági Szinház utóda volt. Az első olyan zenés szinház volt Magyarországon, ami az operettel szemben, a modern zenés darabok otthona lett. Azt hiszem, a magyar musical bölcsője volt. A háború után itt mutatták be a KurtWeil féle Koldusoperát, amit csak filmen láttam.

Szerencsére láthattuk viszont az "Egy szerelem három éjszakájá"-t, aminek megírására Radnóti élete ihlette az írót, Hubay Miklóst. Még ma is emlékszem arra a torokszorító érzésre, amikor tizenévesen szembesültünk azokkal a borzalmakkal,amiről a darab szól. A zene is gyönyörű volt,a szerelmeseket azt hiszem Bodrogi Gyula és Margittay Ági játszotta, de aki a legmélyebb nyomot hagyta bennem, az Sennyei Vera volt, és a Búcsú Budapesttől c. dal.

Nézzétek, illetve hallgassátok meg:
.

2 megjegyzés:

kisvirág írta...

Én még tvjátékként láttam az Egy szerelem három éjszakáját, éppen Mácsaival. Nagyon tetszett annó.

Kovaxka írta...

Ó, a drága mérges! Bírom ezt a darabot, az Egy szerelem három éjszakáján meg mindig sírok.