2009. március 22., vasárnap

Újra Tabán

Apa kitalálta délelőtt, hogy menjünk föl a Várba, olyan régen sétálgattunk már ott. Tudtam én, hogy az egész mögött a Tabán-mániája van, az összes többi csak körités volt. Jó két órát mászkáltunk, voltak olyan részek, amit még nem is láttunk, a Görgey szobor és környéke például teljesen új volt, amikor utoljára fenn voltunk, még palánkkal volt körülvéve. Kaptam egy szép sálat, ittunk egy forró csokit, mert piszok hideg volt, aztán még végigjártuk a Tabán helyét.
Este Apa sokáig szöszmötölt a gépén, és reggel büszkén mutatja, hogy ő is szkreppelt egyet. Ami a plakáton van azt ő hozta össze. A téglafalat, és az édesanyja képét már én tettem hozzá. A pipacs köti össze az első Tabán-oldalammal, csak ott Anyuka 5 éves volt, itt meg 25.
Hát ez egy érdekes kép! Este, amikor a séta után hazaértünk előkerestem az archivumból azt a régi képet. Bánom, hogy nem előző nap találtam rá, mert akkor ugyanabból a szögből lehetett volna elkésziteni a fotót. A hely ugyanaz, csak a régi még egy szocalista lámpa, a mostani meg egy korhű kandeláber. Ja, és Apa is ugyanaz.

Hát ez akárhogy is nézem 42 év. Aki akkor született amikor az első kép készült, elvileg már nagymama is lehet. (Nekem meg még sehol semmi!)


Találtam egy olyan képet is, ahol Apa Dórival a Vár bejárata előtt 1981-ben.



Ilyen gyönyörű idő volt látszólag, de csipős, hideg szél fújt. A vár tele volt külföldi csoportokkal, magyar szót alig lehetett hallani. Ráadásul pont délre értünk oda, úgyhogy láttuk az őrségváltást is.









Természetesen végigcipelt a Tabán hűlt helyén, fantasztikus érzés volt a hatalmas fák között sétálni kezünkben a könyvvel, amiben az archiv fotók voltak, és próbáltuk beazonositani a helyszineket.



4 megjegyzés:

Bea írta...

Fantasztikusak ezek az oldalak, és az is, hogy ilyen kis kirándulásokat tesztek. :-)

csuti írta...

Gyönyörűek ezek az oldalak!

Timcso írta...

Nagyon szépek az összehasonlító oldalak!!:)

Budaházi Brigitta írta...

nagyon tetszenek ezek az oldalak! micsoda fotóadatbázisotok van! nagyon szeretem az egykor és most dolgokat!